Fransa’da meydana gelen uçak kazası önlenebilir miydi?

GermanwingsBayındır Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Uğurlu Koçer, son dönemde Fransa’da meydana gelen ve 144 yolcu ve 6 mürettebatın ölümüne sebep olan uçak kazasında yardımcı pilotun uçağı kasten alçalttığı iddiaları üzerine “Psikiyatrik Belirtileri Görmezden Gelmeyin” diye uyardı. Koçer, “Psikiyatrik belirtileri görmezden gelmenin hem psikiyatrik sorunları yaşayan bireylere, hem de bu bireylerin çevresine maddi ve manevi zarar verdiğini belirterek, doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle birçok talihsiz vakanın önlenebileceğini vurguladı. 
Fransa’da meydana gelen uçak kazası önlenebilir miydi? yazısının devamı

Kendimi öldüreceğim diyen kişiyi dikkate alın

Kendimi_Oldurecegim_Diyen_Kisiyi+Dikkate+Alin_04Germanwings uçağının yardımcı pilot tarafından kasten düşürülmesi, intihar etmiş olabileceği iddialarını güçlendiriyor. Peki insanlar neden intihar eder ve neden intihar ederken 150 kişiyi ölüme sürükler? “Kendimi öldüreceğim” diyen kişilerin, mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyleyen Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, intihar etmek isteyenlerin içinde bulunduğu psikolojik durumu anlattı.
Kendimi öldüreceğim diyen kişiyi dikkate alın yazısının devamı

Her 10 kişinden 9’unda bu hastalık var 

shutterstock_94074997 (1)Sağlıklı diş etinin soluk pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış, portakal kabuğuna benzer parlak-pütürlü bir görünüme sahip olduğunu söyleyen Hospitadent Diş Hastanesi Diş eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir; diş etinizde  kanama, şişlik, kızarıklık varsa mutlaka bir diş eti uzmanına ( periodontolog)  başvurmanız gerektiğinin altını çizdi.

Dünya’da diş eti hastalıklarının görülme oranının %90 olduğunu ve genellikle asemptomatik ağrısız hastalıklar olduğunu dile getiren Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir, “Hastaların tedavi edilmediği durumlarda diş eti hastalıklarının ilerlemesi sonucunda dişleri destekleyen çevre dokulardaki kayıpların sonucunda yeme içmede sorun daha sonra bu yıkımlarla birlikte dişlerde sallanma ve kayıplar meydana gelebilir” dedi. Her 10 kişinden 9’unda bu hastalık var  yazısının devamı

Stres sindirim sistemini de vuruyor!

mide ağrısıStres faktörleri sindirim sistemi üzerine oldukça etkilidir. Bir diğer açıklama ile sindirim sistemi strese karşı oldukça hassas olup, çeşitli bulgularla ve belirtilerle kendisini ifade etmeye, böylece  “bana fazla baskı yapıyorsun” dercesine sizi bu belirtilerle de ikaz etmeye çalışacaktır. EMSEY Hospital’dan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

Aşırı stresli olan kişiler ne tür sindirim sorunları ortaya çıkıyor

Stres yemek borusu, mide ve barsaklarda farklı yansımalarla kendini gösteren birçok problem oluşturabilir. Bilim adamları uzun yıllardır stres faktörlerine bağlı sindirim sistemi bulguları ve belirtilerini tanımlayabilmek için sınıflamalar ve tanı kriterleri oluşturmuşlar ve çeşitli zamanlarda da bu kriterleri güncellemişlerdir.

Strese bağlı olarak kişilerin;

Yemek borusunda; takılma hissi, yutma zorluğu

Midede; şişkinlik dolgunluk, geğirti, hazımsızlık, ülser benzeri ağrı, bulantı, kusma

Barsaklarda; karın ağrısı, ishal, kabızlık, ishal veya kabızlık atakları yaşayabilirler.
Ancak önemli olan husus, sindirim sistemi belirtilerinin kesin olarak stres kaynaklı olduğunu söylemek için Gastroenteroloji uzmanınca diğer nedenlerin olmadığının teyit edilmesi bu yönde gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gereklidir. Aksi takdirde sindirim sisteminde belirttiğimiz belirtileri kendi, kendimize strese bağlıdır diyerek hekime müracaat etmemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Aşırı şişkinlik, tokluk hissi, şişkinliğe bağlı nefes almada zorluk, buna bağlı olarak aşırı baş ağrısının yaşanması gibi nedenlerin çoğunun stres kaynaklı olduğunu söylemek mümkün…

Bulantı, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, son zamanlarda belirginleşen dışkılama alışanlığında değişiklik, makattan kanama gibi alarm bulguları olmadan şişkinli, hazımsızlık, doygunluk, ishal veya kabızlık ataklarının strese bağlı olabilme ihtimalinin yüksek olabileceği söylenebilir. Ancak yine de hekim tarafından bu tanının konulması gerektiği hususunu vurgulamak gerekir.

Stres yaşayan ve mide-barsak sorunu yaşayan kişilere öneriler

Öncelikle sindirim sistemi şikayeti yaşayan hastalar mutlaka Gastroenteroloji uzmanınca değerlendirilmelidir. Şikayetlerin stres faktörlerinden kaynaklandığı yönünde tanı konulması tedavi açısından da önemlidir. Bu suretle hastaların beyinlerini kurcalayan “acaba bende kötü bir rahatsızlık mı var” sorusundan kurtulması da hastanın tedavisinde önemli bir aşamayı oluşturacaktır. Hekimin bu safhada beslenme hususunda önerileri ve vereceği ilaç tedavisi destekleyici olacak, mide barsak sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki burada hastalara önemli görev düşmektedir. Stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak kalmak, tedavilerden tam fayda görmeyen hastalarda psikiyatri uzmanının desteği de gerekebilecektir.

Stresten uzak kalmak şüphesiz önemli. Ancak stresi uzaklaştıramıyorsak beslenmede nelere dikkat etmeliyiz

  • Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır
  • Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır
  • Düzenli ve üç öğün beslenmelidir
  • Fast food beslenmeden kaçınılmalıdır
  • Rahat ,huzurlu ,hijyenik ortamda gıdalar iyi çiğneyerek ,yavaş yenmelidir
  • Rafine şeker tüketiminden kaçınılmalıdır
  • Gerekirse Diyetisyenden bu hususda destek alınmalıdır

Şişkinlik gibi problemleri olan hastalara öneriler 

  • Gıdalar iyice çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir
  • Üç öğün yemeli ve masadan tok kalkılmamalıdır
  • Sabah aç karnına bir bardak ılık su içilmelidir
  • Kendisine dokunduğunu saptadığı gıdalardan uzak durulmalıdır
  • Yatmadan 3 saat önceden itibaren atıştırma yapılmamalıdır
  • Karbonhidratlı gıdalar kısıtlı tüketilmelidir
  • Sigaradan uzak durulmalıdır
  • Fizik egzersiz ve spor yapılmalıdır
  • İşinizin olmadığı her gün aynı zaman diliminde ıkınmadan tuvalette oturularak tuvalet alışkanlığı oluşturulmalıdır
Emsey Hospital’dan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk
Emsey Hospital’dan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk