Kansere karşı küresel eylem çağrısı

Dünya genelinde halen her yıl sekiz milyondan fazla insan kanserden ölüyor, bunların dört milyonu 30-69 yaş arası aktif çalışma dönemindeki erken ölümleri kapsıyor. 18 Kasım 2015′ te İstanbul’da düzenlenen Dünya Kanser Liderler Zirvesi’ ne dünya ülkelerinden hükümet temsilcileri, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından, akademisyenlerden, özel sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından 250 lider katıldı.

Zirvede, uluslararası işbirliğini büyütmek için alınması gereken acil önlemler ve önümüzdeki 15 yıl içerisinde kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümleri üçte bir oranında azaltmaya yönelik hedefler tartışıldı. (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3) Dünya genelinde halen her yıl sekiz milyondan fazla insan kanserden hayatını kaybediyor, bu ölümlerin dört milyonu 30-69 yaş arası aktif çalışma dönemindeki erken ölümleri kapsıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki eşitsizliklerin katlanarak büyüdüğü günümüzde bu durumun üstesinden gelmek için kanserin önlenmesi, tedavi ve palyatif bakım gibi alanlarda küresel sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi kritik bir önem taşıyor.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk yaptığı açıklamada: “Birleşmiş Milletler’ in sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında bulunan ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların’ azaltılması ile ilgili hedefleri uluslararası kalkınmada kanser ve daha geniş anlamda sağlıkla ilgilenen toplulukların yakalayabilecekleri önemli bir fırsatın var olduğu yeni bir dönemi başlatmaktadır.  Acil olarak yeni ittifaklar oluşturmaya, çığır açan ortaklıklar geliştirmeye ve uluslararası iş birliğinin önündeki engellerin üstesinden gelmeye ihtiyacımız var. Kanser kontrolüne yönelik en önemli liderlik platformu olmasından dolayı Dünya Kanser Liderler Zirvesi gelecek nesillerde ve kanserin yıkıcı etkilerini gidermeye yönelik gerekli önerileri sunma açısından önemli bir rol oynamaktadır’’ dedi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye’nin 2008 yılından bu yana Ulusal Kanser Kontrol Planı’na başlatarak halen bölgenin en deneyimli ülkeleri arasında olduğunu belirtti. Doç. Dr. Murat Gültekin ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Türk Ulusal Kanser Kontrol Planı, özellikle kayıt, önleme ve tarama konularında başarılı sonuçlar elde etmeye başlamıştır ve Dünya Kanser Liderler Zirvesi (WCLS) özellikle bizim bölgemizle ilgili deneyimlerimizi dünya ile paylaşma konusunda iyi bir platform olacaktır.

Kanser kayıtları için, tüm şehirlerde bütün nüfusun % 100 ünü kapsayan aktif bir kayıt merkezini hayata geçirdik. Tüm bu şehirlerimiz arasından İzmir, Kuzey Afrika ve Batı Asya için Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı Merkezi (International AgencyforResearch on Cancer (IARC- Hub) olarak tayin edilmiştir.

Kanser önleme konusunda, Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Salgınını Kontrol Etmeye Yönelik Politika Paketi (MPOWER) tüm kriterlerine sahip eşsiz ülkeler arasında yer alan Türkiye’de tütün ile ilgili kanserlerde hafif bir düşüş başlamıştır.

Human papillomavirüs (hpv), 190 mobil ve merkezi mamografi raporlama merkezlerindeki sabit tarama birimleri  dâhil taramadaki devrimler; kapsama alanlarımız son 2 yılda 5 kat artmıştır.

Radyoterapi ve kemoterapide programlanmış kanser tedavi tesisleri yatırımlarına ek olarak, Türkiye 750 evde bakım ekipleri, 23 bin aile hekimi ve 1500 palyatif bakım yatağına dayalı, tüm ülke genelinde nüfus tabanlı bir palyatif bakım modeline başlandı. Bu yıl, yeni kurulan Türk Ulusal Kanser Enstitüsü de dünyada kanserden acı çeken insanların iyileşmesi için kanser Ar-Ge çalışmalarına başlayacaktır.”

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın da yaptığı açıklamada; ‘1947’de kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin Türkiye’deki ilk kanser örgütü olduğunu’ belirtti: “Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği 1960 yılı sonuna kadar ulusal düzeyde kanser kontrolü, kapasite geliştirme, kamu ve mesleki eğitim, araştırma desteği, insan kaynakları sorunları ve gündemde olan konuların farklı yönü üzerine sürekli olarak yatırım yapmıştır. 1970’den başlayarak gündemimizde daha fazla bölgesel ve uluslararası işbirliği yer aldı. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ulusal ve küresel gündemine kanseri koyan hükümet ve sivil toplum örgütleri de dâhil olmak üzere farklı paydaşlar ile işbirliği yapmıştır. Türkiye’nin en eski ve önde gelen kanser sivil toplum kuruluşu olarak Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği etkin bir kanser kontrol planları uygulamak için Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Avrupa Kanser Ligleri’nin (ECL)ve diğer uluslararası kanser kuruluşları ile bağlantı kurmuştur. Son olarak küresel ve ulusal düzeyde birçok dilde yayınlanan ve kanser hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için harika bir kaynak olan Kanser Atlası’nın Türkçe çevirisini kullanıma sunmuştur” dedi.

Pakistan Federal Sağlık Eski Bakanı Dr. Sania Nishtar ise; Uluslararası işbirlikleri sayesinde 2030 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan erken ölümlerin üçte bir oranında azaltılmasının mümkün olacağına dikkat çekti. Dr. Sania Nishtar, bunun için küresel ve bölgesel işbirliklerinin son derece önemli olduğunu vurgu yaparak Birleşmiş Milletler’in Eylül 2015’te kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması ve küresel refahın sağlanmasında önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

2015 Dünya Kanser Liderler Zirvesi’nde hastalıklara yönelik işbirliklerine odaklanıldı. Program süresince uluslararası politika geliştirme, veri paylaşımı, çıkar çatışması yönetimi ile ilgili konuların yanı sıra başarılı ulusal kanser kontrol planlarından örnekler ve hastalıkla mücadeleye vurgu yapıldı. Zirveye, Pakistan Federal Sağlık Eski Bakanı Dr. Sania Nishtar, Becton Dickinson & Co Küresel Sağlık ve Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Gary Cohen ve Avrupa Birliği Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyonu Genel Müdürü Michael Hübelpek başta olmak üzere pek çok üst düzey konuşmacı katıldı.

Editöre Bilgi:

Dünya Kanser Liderler Zirvesi hakkında (WCLS)

Birincisi 2006 yılında düzenlenen Dünya Kanser Liderler Zirvesi dünyanın dört bir yanından önemli karar vericileri bir araya getirmekte ve kanser ile ilgili küresel konuları gündemine almaktadır. Zirve kanserin sarmal etkisine karşı önlem alabilmek için koordineyi ve küresel birçok tepkiyi sağlayabilecek önemli bir forumdur.

Zirvenin temel amaçları şunlardır:

  • Kanseri küresel bir sağlık önceliği olarak görmek için önde gelen karar vericilerde farkındalık yaratmak.
  • Bilgi alışverişi ve kanser salgınının nasıl tersine çevirebileceği üzerinde yenilikçi fikirler sunmak ve sürdürülebilir yanıtlar sağlamak için bir forum sağlamak.
  • Kansere karşı küresel eylem çağrısı için güçlü ve etkin mesajlar vermek.
  • Politikacılar ve uluslararası halk sağlığı gündeminde kanserin görünürlüğünü artıracak bir güç oluşturmak.

Dünya Kanser Liderler Zirvesi ortakları: Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)

Yorum bırakın