Saatte 2 dakika yürüyün ölüm riskini %33 azaltın

yürüyüşAmerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, çalışanların her bir saatte ayağa kalkarak iki dakika yürümesinin ölüm riskini üçte bir oranında azalttığına işaret ediyor.

İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesinin haberine göre, araştırmada hareketsiz yaşam tarzının ciddi sağlık riskleri doğurduğu belirlendi.

Ancak oturarak ya da uzanarak geçirilen zamanın küçük bir bölümünde yürüyüş yapmanın bu riskleri azaltabileceği belirtildi.

Haftada bin kalori

Utah Üniversitesi’nde yapılan araştırma kapsamında 3600 Amerikalı yetişkinin üç yıllık sağlık, beslenme ve egzersizz kayıtrları incelendi.

Bu kişilerin saat başına 34 dakikayı oturarak ya da uzanarak geçirdikleri hesaplandı.

Uzmanlara göre, bu kişiler ne kadar çok hareketsiz zaman geçirirlerse, araştırma süresi içinde ölme olasılıkları o kadar fazla olacaktı.

Zamanı hareketsiz geçirmek yerine ayakta durmak gibi düşük yoğunluklu egzersiz yapmak ölüm riski açısından bir fark yaratmadı.

Ancak bir saatte iki dakika yürümek bu riski yüzde 33 oranında azalttı.

Ayrıca uzmanlar saat başına iki dakika yürümekle haftada bin kalori yakılabileceğini söylüyor.

“GülüMseten Turne” Kütahya’daydı

GuluMSeten+Turne_LogoMS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkat çekmek ve MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis’in, Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği “GülüMSeten Turne” projesinin yeni dönemindeki ilk durağı Kütahya oldu. Ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur’un sergilediği eğlenceli skeçlerle renklenen ve uzman görüşlerine yer verilen toplantı, Kütahya halkından büyük ilgi gördü.

MS (Multipl Skleroz) hastalığı konusunda önemli çalışmalar yürüten Novartis’in, Türkiye MS Derneği iş birliği ile 2014 yılının Mart ayında hayata geçirdiği “GülüMSeten Turne” projesi 11 şehirlik turunu tamamlamasının ardından 2015’te de yolculuğuna devam ediyor.

MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak ve onlara en doğru bilgiyi ulaştırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Samsun, Trabzon, Bursa, Ankara, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Malatya, Elazığ, Konya ve Hatay’da gerçekleşerek yaklaşık 5500 kişiye ulaşan GülüMSeten Turne’nin yeni döneminde ilk durağı Kütahya oldu. Proje, 2 Mayıs 2015, Cumartesi günü Kütahya Belediyesi Kültür ve Ticaret Merkezi’nde sahnelendi.

Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kurucu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Özkan ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, projeye destek veren ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı etkinlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özkan ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı.

Kütahya halkından büyük ilgi gören etkinlik kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen tüm sorular yanıtlandı.

Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay; “Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastalıkla ilgili farkındalığın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle MS’li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve hastalıkla ilgili en doğru bilgileri ulaştırmak amacıyla bu projeyi destekliyoruz. GülüMSeten Turne geçtiğimiz yıl 11 şehirde yaklaşık 5500 kişiye ulaşarak hastalıkla ilgili geniş bir bilgilendirme yapılmasına vesile oldu. Bu sayının daha da artması, daha çok kişiye ulaşılması için biz de üzerimize düşeni yapmayı arzu ediyoruz. Bu nedenle bugün şehrimize gelen GülüMSeten Turne’ye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Eskişehir’den gelen MS’lileri de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Prof. Dr. Serhat Özkan ise; “Multipl Skleroz günümüzün en önemli hastalıklarından biri. Türkiye’de son dönemde hastalık konusunda farkındalık yaratılması amacıyla birçok önemli proje ve çalışma gerçekleştiriliyor. GülüMSeten Turne bu alanda yapılmış en kapsamlı proje. Bu proje aracılığıyla hasta ve hasta yakınlarına farklı bir formatla ulaştığımız için bizler de çok mutluyuz. Umarım izleyicilerimiz MS hakkında akıllarına takılan soruların yanıtlarını bulurken aynı zamanda keyifli vakit geçiriyorlardır” dedi.

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır.

Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bu yıl yolculuğuna Adana, Mersin, Gaziantep ve Sivas ile devam edecek.